Duitse rechters verklaren verbod voor gasten uit risicogebieden om in hotels te overnachten in strijd met grondrecht vrij verkeer
In twee separate uitspraken oordeelden bestuursrechters in Mannheim en Lüneberg dat er geen sprake is van een ongecontroleerde samenkomst van gasten zoals bijvoorbeeld het geval is op feesten of een samenkomst van andere grote groepen. In accommodaties zijn de afstand- en hygiëneregels voldoende te handhaven.
Ook de plicht om een negatieve Corona-test te overleggen, om pas dan toegang te verkrijgen tot accommodaties, wordt als een te grote inbreuk gezien op het grondrecht van het vrije verkeer van personen. De mogelijkheid om zo kort voor vertrek nog getest te kunnen worden kan niet gegarandeerd worden.
De rechters laten zich niet uit over andere gelegenheden zoals barren en zalen.
Er lopen meerdere zaken bij rechtbanken, in de meeste gevallen gestart door hoteliers of vertegenwoordigers van deze branche. Hoteliers achten het verbod om te reizen naar accommodaties door reizigers vanuit risicogebieden een te grote inbreuk op de grondrechten van burgers. De rechtbanken bevestigen dat de genoemde maatregelen een te grote inbreuk zijn op het recht op vrij verkeer van personen, een Europees ‘grondrecht’.
Los van wat wijsheid of verstandig is, is het analoog aan deze uitspraken interessant om deze nader te bestuderen. Ook omdat er meerdere uitspraken nog volgen en gestart worden. Het sluit aan bij de veel gehoorde kritiek dat het reizen an sich niet de oorzaak is van besmettingen. Dat is het gedrag van mensen en naar nu geoordeeld, de mate van controle op dit gedrag en de maatregelen.
Let wel; het betreft het verbod om zonder negatieve Coronatest in hotels te overnachten in Duitsland voor reizigers uit andere Bundesländer. Getoetst is echter wel het grondrecht op het vrije verkeer van personen. Dat zou voor een ieder gelden. De eventuele quarantaineplicht nadien is niet getoetst.
Zie https://www.tagesschau.de/inland/beherbergungsverbot-rechtslage-baden-wuerttemberg-101.html