Mexicaanse airlines niet veilig genoeg volgens FAA in USA.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (Federal Aviation Administration) heeft in een persbericht kenbaar gemaakt dat de hoogste veiligheidscategorie 1 volgens ICAO-standaarden niet nageleefd wordt. De ICAO is de burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties die staandaarden opstelt. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit houdt de Mexicaanse overheid hiervoor verantwoordelijk en heeft de veiligheidscategorie voor alle Mexicaanse airlines naar categorie 2 gedowngrade. De gevolgen zijn direct groot. De vraag is ook hoe snel Mexico de hoogste standaard weer kan garanderen en de FAA hiervan kan overtuigen, hoewel de FAA hulp toezegt.

Als gevolg van de vaststelling mogen Mexicaanse luchtvaartmaatschappijen – en net in een crisis met minder routes en frequente vluchten – geen nieuwe routes of services aanbieden. Er geldt hiertoe een verbod.

Ergo; Amerikaanse airlines is het tot nader order verboden om op of uit hun naam tickets te verkopen of marketing (code-share vluchten) uit te voeren voor door Mexicaanse airlines operated vluchten. Het toezicht op alle vluchten wordt voorts aangescherpt nu Mexico niet die veiligheidsstandaarden kan garanderen die vereist zijn.

De gevolgen voor code-sharevluchten met een Amerikaanse en Mexicaanse airline vanaf Europa naar de Midden-Amerika zijn nog onduidelijk. Het verbod ligt er echter nu.

Zie bericht FAA: https://www.faa.gov/news/press_releases/news_story.cfm?newsId=26142