Vaccinaties en reisadviezen: een paradox. Vaccin? Reizen!

Een oranje of rood reisadvies betekent niet een wettelijk verbod tot reizen. Dat heeft de Minister al eerder erkend. Het is een advies. Een reisadvies is normaliter een checklist voor reizigers om af te wegen of een bezoek aan een land of regio verstandig is én/of een al gemaakte boeking door kan gaan conform de geschetste verwachtingen.

Nu kon die reiziger vóór Corona geen weet hebben van verplichte testen, vaccinatie, mondkapjes, quarantaine etc. Om die reden kon het oranje of rode reisadvies standhouden om op basis van alle verplichtingen kosteloos te ontbinden. De jurisprudentie in het verleden laat dit ook zien. De omstandigheden aan de grens of in het land waren ten slotte veranderd. De reiziger kon ten tijde van boeking geen weet hebben van alle maatregelen die zijn of haar vakantie sterk zou beïnvloeden. Testen, quarantaine, restaurants dicht, barren, lock-down etc.

Dat is nu anders. De reisorganisator had al een informatieplicht en zal de reiziger zo volledig mogelijk moeten informeren over de do’s en dont’s voor wat de Corona-maatregelen betreft. Als echter een boeking is gemaakt ná ‘aanvang Corona-tijdperk, er geen verplichte quarantaine-maatregel geldt, maar nog wel een oranje of rood reisadvies én de klant had zich gezien zijn leeftijd (en gezondheid om een kleine nuance aan te brengen) kúnnen laten vaccineren, is er geen reden om niét te boeken, reizen of gewoon annuleringskosten te vragen als een reiziger toch besluit niet af te reizen. Die consequentie zou in theorie ook moeten gelden als een land dat nú op geel of groen staat toch weer van kleur verschiet naar oranje of rood.

De vaccinatieplicht voor Gele Koorts of DTP is in zekere zin gewoon te vergelijken met die tegen Covid-19. Je wist wat er nodig was om de risico’s te minimaliseren, en een gewijzigd reisadvies voor wat Gele Koorts of DTP betreft zul je niet aantreffen tenzij het nieúw is. En dat is Covid niet (meer). Indien je je had of hebt kunnen laten vaccineren, en de boeking is tot stand gekomen na – gemakshalve – juli 2020, zou het reisadvies geel, oranje of rood er juridisch gezien niet meer toe mogen doen en zouden de gevolgen die de Richtlijn Pakketreizen verbindt aan een ernstige reden tot repatriëring geen opgeld meer mogen doen. In het geval van Covid uiteraard. Dat wordt pas weer anders als een advies een wettelijke plicht wordt. Een quarantaineplícht dus of een bewijs vaccinatieplícht terwijl die reiziger de kans nog niet had om zich te laten vaccineren of omdat het bewijs ervan nog niet voorhanden is. De reiziger met ‘gewetensbezwaren’ die wel al na juli 2020 geboekt had, en zich niet wenst te laten vaccineren zal ook de consequenties moeten dragen.

Vragen van reisorganisaties over de reiziger die vanwege een toch weer gewijzigd geel-, naar oranje of rood advies zouden langs deze checklist kunnen gelegd dan. Geboekt vanaf juli 2020? Een leeftijd die dubbele vaccinatie (of enkele Johnson/Janssen) al achter de rug zou moeten hebben? Reisadvies van geel naar oranje/rood? Geen quarantaineplicht? Als al die vragen met ja beantwoord kunnen worden, zou die reiziger gewoon kunnen afreizen en zouden reisorganisaties hun reizen gewoon moeten kunnen uitvoeren cq voet bij stuk houden. Let wel; er zal allicht eens een juridische procedure volgen, maar die eerste rechtsgang zou de hele reisbranche moeten kunnen steunen gezien het gezamenlijke belang.